Leggyakoribb hibák a belső ellenőrzésben és megoldásuk

Posted on október 3rd, 2023 október 3rd, 2023 by admin

 

Belső kontrollrendszer tanácsadás

Belső kontrollrendszer tanácsadás

Belső ellenőrzés, belső kontrollrendszer. Ez egy olyan téma, ami igazán közel áll hozzám. Nemrégiben vettem észre néhány gyakori hibát a belső ellenőrzésben az egyik projekt során és gondoltam megosztom veletek is. Az egyik leggyakoribb probléma, amivel találkozni szoktam, az a hiányos dokumentáció. Nincsenek jegyzetek arról, hogy mi történt korábban vagy hogy ki mit csinált. Ezzel rengeteg időt vesztegetünk el csak azzal, hogy kiderítsük az események menetét.
A másik gyakori hiba a kommunikációs zavarokkal kapcsolatos. Sokszor előfordul, hogy nem világos mindenki számára a feladatok megoszlása vagy a felelősök személye, ami könnyen vezethet súlyos félreértésekhez és hibákhoz. Szerintem fontos lenne jobban hangsúlyozni az átlátható kommunikációt és tisztázni kellene minden részletet minden lépésnél.
A harmadik dolog pedig -ami szerintem mindenkinek ismerős lehet- az elhalasztás problémája. Mennyivel egyszerűbb lenne ha mindent idejében végigvinnénk! A halogatás csak komplikálja a dolgokat és több időt vesz igénybe mint maga a munka végezné.
De akkor hogyan kerülhetjük el ezeket? Az első lépés természetesen mindig azt jelenti: tudatosítani kell magunknak ezeket a problémákat! Ha már tudjuk hol vannak buktatóink akkor könnyebb lesz javítani rajta!
A dokumentumkezelést például nagyon egyszerűen megoldhatjuk egy jól strukturált rendszerrel és ezzel garantálhatóvá válhatna minden információnak valamilyen formai rögzítése.
Márpedig ha már van rendszere ennek akkor kevesebb eséllyel maradnak le fontos részek…ugye?
Az átláthatatlan kommunikáción pedig úgy segíthetsz ha nyilvánvalóvá teszed ki milyen feladatai vannak és biztosítod hogy mindenki pontosan érti-e amit mondasz illetve ha te is alaposan meghallgatsz másokat is.
Végül pedig itt van még az elhalasztás kérdése: lépj túl rajta! Ha valamit még ma megtehetsz ne toljad holnapra! Én úgy vettem észre minél hamarabb belekezdünk annál előbb befejezzük…logika ugye?
Remélem hasznos volt nektek ez pár tanulság amit mára osztottam meg veletek!

Tags
Categories belső kontrollrendszer
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Trackback from your own site.

No Responses to “Leggyakoribb hibák a belső ellenőrzésben és megoldásuk”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.